Πολιτική Ποιότητας Ακαδημαϊκής Μονάδας
Πολιτική Ποιότητας του ΔΠΜΣ Εξατομικευμένη Ιατρική - Personalized Medicine των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής
Τα Τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος έχει εναρμονίσει την Πολιτική Ποιότητας του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ), με την Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όραμα / Αποστολή των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής
Η εκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής αλλά και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως σκοπό την άρτια κατάρτιση, επιστημονική και ηθική, των λειτουργών υγείας βασισμένη στη διαχρονική Ιπποκράτεια θεώρηση του σεβασμού του ασθενή, o οποίος αποτελεί τον τελικό αποδέκτη της ποιότητας της Ιατρικής εκπαίδευσης. Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών φιλοδοξεί να μεταδώσει στο φοιτητή, πάνω απ’ όλα, τις ηθικές εκείνες αξίες που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, της επιστημονικής έρευνας και της προσφοράς στη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών στον τομέα της Υγείας. Αποβλέπει επίσης στο να του εξασφαλίσει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις ώστε να ανταποκριθεί στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον της Ιατρικής Επιστήμης. Παράλληλα, ο σκοπός της είναι να εμφυτεύσει την ακαδημαϊκή νοοτροπία και να δώσει τη δυνατότητα, σε όποιον θέλει, να αποκτήσει τις γνώσεις που θα του χρειαστούν για να μπει στο χώρο της Ακαδημαϊκής Ιατρικής ως ερευνητής και δάσκαλος.
Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής είναι:
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Εξατομικευμένη Ιατρική – Personalized Medicine» αποσκοπεί στην παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε πτυχιούχους ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο της Εξατομικευμένης Ιατρικής. Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει όλο το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα των νόσων. Μελετά το μοριακό-βιολογικό υπόστρωμα των νόσων και το χρησιμοποιεί για την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών. Γνωστικά αντικείμενα του ΔΠΜΣ αποτελούν τα εξής επιστημονικά πεδία: Μοριακή βιολογία, Μοριακή Παθολογική Ανατομική, Μεταφραστική Έρευνα, Φαρμακογονιδιωματική, Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική, Βιο-ιατρική, Βιοτεχνολογία, Μεθοδολογία Κλινικών Μελετών και Οικονομικά των Στοχευουσών Θεραπειών. Βασικός σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει απόφοιτους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στα πεδία του σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων στο πολυδύναμο γνωστικό αντικείμενο της Εξατομικευμένης Ιατρικής. Οι επιπλέον σκοποί του Προγράμματος καλύπτουν τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών και καλύπτουν: α) Την προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας. β) Την υψηλού επιπέδου κατάρτιση επιστημόνων βιο-ιατρικής κατεύθυνσης στις εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής στα πεδία της έρευνας, της διάγνωσης και της θεραπείας των νόσων, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου και στην προαγωγή της υγείας. γ) Τη διεπιστημονική κατάρτιση των νέων επιστημόνων, ώστε να εξασφαλίζεται και να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και η απασχόλησή τους ως στελέχη σε χώρους της Υγείας και σε αναπτυξιακούς χώρους της εθνικής οικονομίας. δ) Την προετοιμασία των αποφοίτων για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου. Ειδικότερα, με τη συνεργασία των δύο Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, επιδιώκεται: (α) Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των δύο Τμημάτων το οποίο εξειδικεύεται στη διεπιστημονική γνωστική περιοχή του προγράμματος, (β) η αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής των Τμημάτων που συνεργάζονται και (γ) η αξιολόγηση του Δ.Π.Μ.Σ. από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης και μελλοντικά, η αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο.
Οι στρατηγικοί στόχοι των Τμημάτων, συνδέονται με τους αντίστοιχους του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν:
- Μοριακή βιολογία
- Μοριακή Παθολογική Ανατομική
- Μεταφραστική Έρευνα
- Φαρμακογονιδιωματική
- Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική
- Βιο-ιατρική
- Βιοτεχνολογία
- Μεθοδολογία Κλινικών Μελετών
- Οικονομικά των Στοχευουσών Θεραπειών
Σκοπός του Προγράμματος
- Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με έμφαση στη φοιτητοκεντρική μάθηση, τη διαρκή αναβάθμιση των ΠΠΣ μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας ετήσιας αναθεώρησης των ΠΠΣ και την επικαιροποίηση και τυποποίηση των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εστίαση στα Μαθησιακά Αποτελέσματα.
- Βελτίωση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, τους επιστημονικούς φορείς και τους αποφοίτους του Τμήματος.
- Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου με βάση τις διεθνείς εξελίξεις μέσω της προώθησης των ερευνητικών συνεργασιών και αξιοποίηση και διάθεση των αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
- Προώθηση και αναγνώριση της αριστείας και της καινοτομίας, μέσω της ενθάρρυνσης, της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία και την έρευνα.
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
- Αποτελεσματικότητα των διοικητικών διαδικασιών και βελτίωση των υποδομών του Τμήματος δίνοντας προτεραιότητα στη Φοιτητική Μέριμνα.
Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που καταγράφονται στο Εγχειρίδιο Ποιότητας του Ιδρύματος, εφαρμόζονται στο επίπεδο των Τμημάτων με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση. Όλες οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας των Τμημάτων υπόκεινται σε επιθεώρηση και ανασκόπηση, η οποία διενεργείται σε ετήσια βάση από την ΟΜΕΑ σε συνεργασία με την ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.